Communicatie versus commando
Communicatie versus commando
In deze blog lees je over het verschil tussen gebruik van communicatie en commando's in de omgang met onze huishonden. Ontdek waarom communicatie de basis vormt van een gezonde relatie tussen mens en hond en hoe overmatig gebruik van commando's een valkuil kan zijn. Leer hoe je door warme communicatie de band met je hond versterkt en een gelukkige omgeving creëert waarin zowel mens als dier gedijt.
Het belang van communicatie
Als hondencoach en hondenoppas van de connectiemethode® is het voor mij duidelijk wat het onderscheid is tussen communicatie en commando's in de omgang met onze huishondjes.
Commando's zijn gericht op het verkrijgen van specifieke gedragingen, terwijl communicatie naar mijn mening de basis vormt van een gezonde relatie tussen mens en dier.
De valkuil van commando's
Vele honden werden en worden opgevoed met oa. de clicker (zie foto). Een klein instrumentje dat je als eigenaar gaat inzetten om je hond commando's aan te leren.
Vaak zijn die commando's kort en bondig, zoals 'zit', 'blij' of 'af'. Ze zijn bedoeld om direct gedrag te sturen en nuttig in situaties waar gehoorzaamheid cruciaal is.
Helaas, het overmatig gebruik van commando's is een valkuil voor vele baasjes want het kan namelijk leiden tot eenzijdige interactie, waarbij de hond simpelweg leert te reageren op bevelen zonder zijn diepere betekenis te begrijpen.
Communicatie van hond naar verzorger wordt niet vaak herkent wat kan leiden tot een niet-begrepen hond.
Een hond die ongewenst gedrag vertoont.
Vaak is het niet duidelijk waarom de hond zulk gedrag vertoont en wordt ie als koppig of dominant bestempeld.
De kracht van warme communicatie
Communicatie daarentegen is veel meer dan alleen commando's. Het hoort simpel weg bij samen-leven.
Het omvat verbale en non-verbale signalen die we constant uitwisselen met elkaar én dus ook met onze honden.
Dit kan variëren van lichaamstaal en stemintonatie tot oogcontact en aanrakingen. Door warme communicatie in te bouwen in het omgaan met onze hond kunnen we de band (nog) meer versterken.
Zij gaan ook beter begrijpen wat van hen verwacht wordt.
Kijk naar het filmpje met (toen) pup Nelson toen ik nog hondenwandelaar was. We naderen samen een bocht. Als ik iéts geleerd heb, dan is het wel dat je sámen de bocht moet nemen, en niet je hond voorop laten gaan. Als dat toch gebeurt, heb je totaal geen controle van wat er zich kan achter de bocht kan aandienen.
Ik kan kiezen om hem het commando 'WACHTEN' te geven, maar verkies om 'niet te ver ventje' te communiceren.
Zoals je ziet, doe ik dat ook op voorhand (proactief), zodat
de lijn niet strak is, waardoor er letterlijk ruimte is voor na te denken
Nelson niet te ver voorop gaat, zodat ik rapper kan schakelen als er iemand van achter de bocht tevoorschijn komt
Een nieuwe benadering: natuurlijke hondentraining
In het dagelijkse samenleven met onze honden is communicatie van onschatbare waarde. Wanneer wij hun communicatie begrijpen, stelt het ons in staat om te anticiperen op de behoeften van onze woefs en om problemen zoals angst, verveling of stress te herkennen en aan te pakken vóórdát ze escaleren. Proactief handelen …
Door open te staan voor de taal van onze honden, kunnen we een gelukkige omgeving ontwikkelen waarin zowel mens als dier gedijt.
Sinds de Tweede Wereldoorlog passen we verouderde trainingsmethoden toe op onze honden, gebaseerd op achterhaalde theorieën (lees: 'de dominantietheorie onderuitgehaald'). Het kan dus best even wennen zijn om over te stappen naar een meer natuurlijke benadering van 'hondentraining'.
Een professional met kennis van de taal van de hond én die 100% welzijnsgericht begeleidt, kan je hierbij helpen.
Zit je met een hondenvraag?
Samenwerken voor een natuurlijkere band
Als je ervoor kiest om de relatie met je hond te versterken door middel van communicatie in plaats van strikte commando's, sta ik, Sara van PetFriend, voor je klaar om je te begeleiden.
Je bent van harte welkom om een gratis gesprek aan te vragen, waarin we praten over jouw ervaringen met je hond en samen bekijken hoe ik je kan helpen.
Ik kijk ernaar uit om van je te horen!
Deel deze blog met een hondenfan die deze informatie kan appreciëren.
lees ook …
Kies bewust anders: proactieve begeleiding