Je pup de eerste week bij je thuis

24-12-2023

Wat een fijn gevoel: je pup is nu in je gezin. Hoe pak je die eerste dagen aan? Familie, vrienden en de buurman staan te springen om je nieuwe gezinslid te ontmoeten. Maar is dat wel een goed idee? 

Image by Freepik
Image by Freepik

Een gouden raad: laat je pup bekomen van de overdracht en laat hem eerst wennen aan zijn nieuwe thuis. 

De rest komt later.

Drie peilers voor een succesvolle start

Peiler 1: Rust-rust-rust

Een pup slaapt (of is in rust) 3/4de van de dag (24u).

Hoe verkrijg je dit?

  • door hem te ontzien van externe prikkels (bezoek, andere dieren, …)
  • begeleid je pup naar zijn rustplekje wanneer hij zelf niet de keuze maakt om even te rusten.
  • laat hem rustig wennen aan de nieuwe plek en zet hem tijdig even buiten voor een plasje. Een volle blaas kan onrust brengen.

Wat hoef je nog niet te doen: veel spelen, gaan wandelen, bezoek laten komen, de markt opzoeken, …

De eerste week moet je pup veel indrukken verwerken en jij kan hem hierin steunen.

Image by Freepik
Image by Freepik

Peiler 2: Surrogaatmoeder

In de natuur verlaten jonge honden het moedernest pas op negen maanden. In deze periode komen ze in de seksuele volwassenheid en hebben ze alle zorg van de moeder gekregen die ze nodig hebben om op eigen poten te staan.

Wij halen honden weg van de moeder op ongeveer acht weken. Het is heel simpel:
jij bent nu de surrogaatmoeder en neemt de zorg van de moederhond over.

Een moeder laat haar pup nooit 'plots' alleen.

Ze zal geleidelijk aan het nest verlaten om haar behoefte te doen of om in de buurt te rusten. Hetzelfde proces kan jij je pup bieden door hem geleidelijk te laten wennen aan alleen zijn.

Verder in deze cursus vind je een stap-voor-stap gids die je helpt om je pup geleidelijk te laten wennen aan alleen zijn.

Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat je verlatingsangst bij je pup ontwikkelt.

Peiler 3: De 3 V's

Je pup was vertrouwd met zijn moeder, zijn nestgenootjes en de omgeving waar hij geboren is. Hoe verliefd jij ook bent op die kleine knul, jij wilt zijn vertrouwen nog winnen. Aan de slag dus!

Veiligheidsgevoel

Je pup zijn rustmomenten en -plekjes gunnen is heel belangrijk. Zo kan hij steeds nieuwe prikkels op zijn tempo verwerken.

Vertrouwen

Je pup zal nu rustig aan vertrouwen opbouwen binnen zijn nieuwe sociale groep. Dat zijn jij, je gezinsleden en eventueel andere huisdieren. Instaan voor het welzijn van je pup betekent ook bezoek en vreemde honden nog even laten wachten, hoe graag zij jullie nieuwe huisgenoot ook willen ontmoeten.

Vreugde

Door de aanwezigheid van een veilige omgeving en het vertrouwen in zijn sociale groep zal je pup vreugde ervaren in het samenleven met zijn nieuwe 'nestgenoten'.

DIY cursus Puppy-coaching

Een puppy opvoeden is, naast jezelf goed informeren, ook (of vooral 😉) een praktische bezigheid.

Die kleine uk succesvol groot brengen gaat niet gepaard met een strenge blik en een kordate "zit"! 😉 Neen, je wilt een warme opvoeding én eentje dat rekening houdt met de talenten en de grenzen van je nieuwe vriendje!

Verwacht een praktische no-nonsens en uiterst welzijnsgerichte steunpilaar gedurende de hele puppy-periode van bijna 5 maand.

Puppy-babbel nodig?

We praten over je puppy-wensen en ik help je de fratsen (aka hindernissen) van je pup begrijpen tijdens een gratis klankbordgesprek van ± 30minuten.

Ik geef je enkele inzichten en basistips mee en we bespreken hoe ik je verder kan helpen.

Ontdek het puppy-aanbod