Van fokker naar nieuwe thuis
Binnenkort komt je pup bij je thuis! Bereid je daarom goed voor … Deze informatie helpt je met het in goede banen leiden vóór je op weg gaat naar de fokker en je je pup mee naar huis neemt.
Pssst … heb je'm al?
Heerlijk, (binnenkort) zo'n klein fluffbolletje in huis! Als je nu helemaal op een roze puppy-wolk zit, dan wil ik jou daar zolang mogelijk op laten vertoeven!
Want zo'n jong geweld in huis, kan er al snel voor zorgen dat je van die wolk dondert.
DUS … een gewaarschuwd (toekomstig) puppy-ouder is er twee waard: haal snel deze 4 basistips voor een geslaagde socialisatie gratis in huis!
Veilige nestgeur
Bij een goede fokker kan je enkele keren je nieuwe vriendje gaan bezoeken. Neem bij zo'n bezoek een zachte doek, een knuffel of een matje mee om bij je pup achter te laten en leg het later op een veilige plek in huis.
Als je pup nog knus bij de moeder verblijft, is de geur van zijn nest zijn vertrouwde geur.
Door het comfortitem die 'veilige geur' te laten absorberen, krijgt het de vertrouwde nestgeur waar je pup later troost en veiligheid bij zal zoeken.
Hij zal de geur gaan linken aan veiligheid.
Vlot transport
Het is aan jou om de autorit zo comfortabel en prikkelarm mogelijk te maken.
Je kan je voorstellen dat deze onbekende gebeurtenis niet iets is waar je pup zit op te wachten.
Alles wat je pup ervaart tijdens de rit naar zijn nieuwe thuis neemt hij mee tijdens zijn ontwikkeling.
5 tips voor de minst stressvolle 'overdracht'
- Haal je pup 's morgens op. Spreek dit op voorhand af met de fokker. Zo heeft je pup de hele dag om zijn nieuwe omgeving rustig te verkennen en te rusten zonder alleen te zijn.
Door de aanwezigheid van zijn nieuwe sociale groep (de gezinsleden) zal zijn nieuwe thuis sneller veilig aanvoelen. - Vraag de fokker om je pup ongeveer 2 uur vóór het ophalen geen eten meer te geven.
Doordat het verteerde voedsel al in een andere plek zit in het spijsverteringsstelsel zal je pup minder snel misselijk worden in de auto. - Neem een extra deken mee. Leg een deken op je schoot of op de schoot van de persoon die de pup bij zich heeft. Mocht hij toch onwel worden, blijven je kleren gespaard.
- Vervoer je pup op schoot. Hou rekening met de leefwereld waarin je pup zich nu bevindt: hij wordt weggehaald van zijn veilige omgeving.
Ga hem daarom de nodige steun bieden door in zijn nabijheid te zijn, door hem warmte en een veilig gevoel te bieden. - Straal rust en vertrouwen uit als je ziet dat je pup het moeilijk heeft. Daardoor zal hij gemakkelijker rustig kunnen worden.
- Bonustip: Rij in één stuk door. Je pup is nog niet vertrouwd met jou, de auto, een halsbandje en de lijn, een parkeerplek, misschien andere honden op die plek, de onbekende geuren en geluiden …
Als je je pup even 'uitlaat' om zijn behoefte te doen zal je hem meteen in een veel te moeilijke situatie brengen.
Als hij deze ervaringen als negatief beschouwt, is dit nefast voor zijn verdere ontwikkeling.
Om acute stress te vermijden rijd je dus beter in een stuk door.
DIY cursus Puppy-coaching
Een puppy opvoeden is, naast jezelf goed informeren, ook (of vooral 😉) een praktische bezigheid.
Die kleine uk succesvol groot brengen gaat niet gepaard met een strenge blik en een kordate "zit"! 😉 Neen, je wilt een warme opvoeding én eentje dat rekening houdt met de talenten en de grenzen van je nieuwe vriendje!
Verwacht een praktische no-nonsens en uiterst welzijnsgerichte steunpilaar gedurende de hele puppy-periode van bijna 5 maand.
Puppy-babbel nodig?
We praten over je puppy-wensen en ik help je de fratsen (aka hindernissen) van je pup begrijpen tijdens een gratis klankbordgesprek van ± 30minuten.
Ik geef je enkele inzichten en basistips mee en we bespreken hoe ik je verder kan helpen.